Thuis bij de Spring

Het is het begin van de zomer. Ik doe een IT opleiding en ben bij een klasgenoot thuis. Zijn moeder staat te koken en wij doen een drankje in de tuin, waarop mijn klasgenoot (Bob) vraagt “Hey, zou jij het trouwens niet leuk vinden om vrijwilliger bij De Spring te worden? Ik denk dat het wel iets voor jou is. Ik zal Syl wel even bellen.” Ik had hem al wel eens over zijn vrijwilligerswerk horen praten, maar ik vond dat niet echt iets voor mij. Laat mij maar lekker achter mijn computer zitten, maar voordat ik het doorhad had hij Syl al aan de telefoon.

Bob en Syl kletsen snel wat bij en Bob introduceert mij. Maar dan zegt hij “Ik zal je Tim wel even geven!” Bob geeft zijn telefoon. Ik voel mij ongemakkelijk, maar pak de telefoon aan en we stellen ons zelf voor. Al snel voel ik wat spanning zakken. Syl vertelt dat er die avond een disco is en dat het een perfect moment is om kennis te komen maken. Ik durf geen nee te zeggen, maar ook geen ja. Dus zeg ik tegen Syl dat ik het even met Bob ga overleggen. Om in Akkrum te komen, moeten wij een kleine anderhalf uur rijden. Maar de keuze is snel gemaakt. Bob rijdt heen en ik rij terug, zodat Bob dan een Beerenburgje kan drinken.

Zo gezegd, zo gedaan. We eten snel een hapje bij de moeder van Bob en stappen daarna de auto in. Bob deelt nog wat van zijn ervaringen bij de Spring. Na iets meer dan een uurtje rijden, zijn we er bijna. Ik zie Akkrum al op de borden staan. De zenuwen beginnen flink op te spelen. “Dadelijk kom ik op een plek met allemaal onbekende mensen, die ook nog een beperking hebben!” dacht ik.

We nemen de afrit en rijden door Akkrum, een lief klein Fries dorpje, onderweg naar de jachthaven. We rijden rustig langs de jachthaven, het parkeerterrein, richting de Woutje.

Bob parkeert de auto op het terrein. We stappen uit en horen de muziek vanuit de boot komen, mensen die aan het lachen zijn en meezingen op Hollandse hits. Nu vind ik het helemaal spannend worden. We stappen de boot in en Bob loopt de woonkamer in en krijgt een warm onthaal. “Hoe zal dat bij mij gaan?” dacht ik en stap ook de woonkamer binnen. Ik kijk rond en zie dat iedereen plezier heeft. Maar ook ik word warm onthaald door de gasten en de begeleiding. Na een kennismaking met Syl en de begeleiding, sta ik al snel naast de bar met wat drinken.

Ik heb al snel een veilig plekje gevonden vlakbij de bar en de dansvloer, maar net niet op de dansvloer. Ik kijk mijn ogen uit en zie mensen die heerlijk (in en uit de maat) staan te dansen, zitten aan de bar, ze zingen (vals) mee, drinken een biertje of wat fris, maar ze hebben vooral enorm veel plezier. En ik? Ik voel mij niet op mijn gemak. “Wat doe ik hier? Dit is toch helemaal niks voor mij?” sta ik te denken, maar ik wordt onderbroken in mijn gedachten. Ik kijk op en er staat een dame voor mijn neus. Ze is bijna een kop groter dan ik ben en ze steekt haar hand uit. “Wil je met mij dansen?” vraagt ze. Ik aarzel en weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Het eerste wat in mij opkomt is “Maar ik kan niet dansen…”. “Dat is niet erg, dan help ik je wel!” zegt ze. Voordat ik überhaupt kan antwoorden, trekt ze mij de dansvloer al op.

Op het moment dat zij mij mee de dansvloer op nam, gebeurde er iets met mij. Ik weet niet wat er gebeurde, maar er ging een soort van knop om. De Kabouterdans werd gedraaid, ze doet mij de pasjes voor en ik doe ze zo goed en kwaad als het gaat na. Ze stampt bijna gaten in de vloer als Kabouter Plop dat zingt. Ik kijk naar haar en zie dat ze tevreden is met mijn danskunsten. Na het liedje krijg ik een dikke duim dat ik het goed gedaan heb. De knop was om, ik voelde mij op mijn gemak en danste nog de hele avond met de gasten. Ik heb wel afgekeken hoe alle dansjes moesten. Sinds die avond voel ik mij thuis bij de Spring en ben ik programmeur in het dagelijks leven.

Hartverwarmend

Afgelopen week heb ik al onze vrijwilligers een mailtje gestuurd om ze de nieuwe vakantieplanning door te geven voor komende zomer. In dat mailtje hebben we ook uitgelegd hoe we onze vakanties zo corona-proof mogelijk gaan maken.

Na een zomer zonder gasten en vrijwilligers kijken wij er ontzettend naar uit om in 2021 weer vakanties te kunnen organiseren. En blijkbaar kunnen de vrijwilligers ook niet wachten…

Hun reacties zijn hartverwarmend! Hieronder een greep uit de berichtjes…

Uiteraard ben ik er aankomend seizoen weer bij! Ik heb mijn vakantie echt wel gemist dit jaar! Ik val een beetje in herhaling, maar ik ben super trots dat ik mezelf vrijwilliger van de Spring mag noemen. Jullie doen het echt fantastisch! Als er geholpen moet worden met het bouwen van slaapkamers dan houd ik me aanbevolen om te komen klussen. Ik mis jullie en de gasten ontzettend!”

Yess ik heb je mail net gelezen! Dat biedt weer wat perspectief voor de zomer, ik heb Friesland echt gemist dit jaar!”

Wat mooi dat jullie kijken naar zoveel creatieve oplossingen en mogelijkheden! Komende zomer zou ik zeker weer mee willen draaien en het liefste met mijn vaste clubje gasten. Ik kom graag weer Friesland onveilig maken!”

Mooi hoe jullie creatieve oplossingen vinden! Ik blijf uiteraard graag verbonden aan de Spring en help graag mee komende zomer!”

Ik word in juli 36, dus dan voldoe ik officieel niet meer aan de functieomschrijving van vrijwilliger bij de Spring. Mocht dit een no-go worden dan draai ik graag een week vóór juli!!!” (Dit was natuurlijk een grapje. Mijn reactie was dat hij op z’n minst mag komen tot z’n 45ste. Dus hij komt gewoon.)

Na het lezen van je mail sta ik weer te springen om een vakantie te draaien!”

Ik ga je mail vanavond even lezen. Maar mijn reactie zal ongetwijfeld zijn: tuurlijk kom ik!”

Ik ga graag weer mee! Super fijn dat jullie het zo kunnen regelen en helemaal top dat jullie de positiviteit en de moed erin houden. Toppers zijn jullie!”

Het was een heel stil jaar zonder jullie, de fantastische gasten en alle geweldige medevrijwilligers. Geen verhalen van Wally bij onstuimig weer. Geen geluid van bootjes die op de golven kabbelen. Geen smurfenliedjes op volume 110 als er een vis aan de haak zit. Geen knuffels en vrolijke hihihi’s. Geen ome Cor of K3. Met andere woorden: ik mis alles en iedereen. Plan mij maar in!”

Mijn antwoord op je mail: ja natuurlijk wil ik weer komen, ja heel graag op dezelfde groep, ja als je mensen in een andere groep nodig hebt mag je gelijk bellen, ja ik wil heel graag weer 50+dansjes doen met jou achter de bar en nog eens ja!”

“Haha, ik schaam mij bijna voor mijn pragmatische eerste reactie als ik zie wat de rest allemaal gestuurd heeft, maar ik wil ook hééééééél graag volgend jaar komen, maar ik vond dat al zo vanzelfsprekend, dat ik daar niet eens een stel uitroeptekens aan hoefde te wijden, maar aangezien jij daar zo blij van wordt: ZO GAAF DAT IK DAT PAKKETJE MAG!!!!” (Eerste reactie was dat ze een “pakketje” van twee vakanties achter elkaar wilde met haar vaste gasten…)

Wat een boel uitroeptekens hè? Die heb ik er niet bij gezet hoor, dat heeft iedereen zelf gedaan.

Ik word er blij van… En dit zijn nog niet eens alle reacties. Het zorgt in ieder geval voor een positieve flow en een heel goed gevoel. Hopelijk komen er straks heel veel gasten bij ons op vakantie en kunnen we er met z’n allen weer een geweldig seizoen van maken!

Beer

Ik heb een knuffelbeer. Hij is groen en ik heb ‘m al zo’n 20 jaar. Hij ligt in mijn bed en reist altijd met me mee. Van Nederland naar Portugal en terug, naar m’n ouders als ik daar ga logeren. En nu niet lachen, maar voordat ik ga slapen leg ik ‘m zo neer dat z’n arm op mijn kussen ligt en dat ie kan ademen. Echt waar…

In deze rare tijd, waarin we door het coronavirus thuis moeten blijven en bij niemand op bezoek mogen, ben ik soms verdrietig. Omdat ik mijn ouders mis, m’n familie, m’n beste vriendin. Omdat ik me zorgen maak. Omdat ik m’n hoofd niet kan laten stoppen met piekeren.

En dan ga ik naar bed en daar is beer. Hij ruikt naar mij. En ongetwijfeld naar tandpasta en nachtcrème en ook een beetje naar tranen. Voordat ik het licht uitdoe krijgt hij een knuffel van me. En als ik midden in de nacht wakker schrik door een enge droom, dan hou ik ‘m vast en word ik weer rustig.

Veel van onze gasten hebben ook een knuffelbeer. Of een ander beest. Of een heleboel die op een bepaalde volgorde in een rijtje op hun bed moeten staan. Anders kunnen ze niet slapen. Vaak hebben ze namen en er zit altijd een verhaal aan vast. Die van mij heeft geen naam (nou ja, hij heet gewoon beer…), maar wel een verhaal.

Ik wens iedereen een beer toe. Voor de slapeloze nachten. Voor het verdriet en het onbegrip. Voor het missen. Voor het gepieker. Voor de enge dromen. En voor de hoop dat dit alles snel weer over gaat. Zodat we weer kunnen knuffelen met de mensen van wie we houden. Want, en nou hoop ik niet dat ik mijn beer beledig, dat is toch het allerfijnste.

Zwemvest. Waterkaart. Friese vlag.

Hij gaat op vakantie en neemt mee: natuurlijk een slaapzak, kleren en toiletspullen, maar die staan ergens onderaan zijn bagage- en prioriteitenlijst. Bovenaan staan zijn zwemvest, een waterkaart en een Friese vlag. Al vanaf het eerste jaar, bijna 25 jaar geleden, zijn dit voor hem onmisbare onderdelen van zijn vakantie-uitrusting.

Het zwemvest. Aangezien we op een boot slapen tijdens de vakantie en regelmatig met sloepen het water op gaan. Hij weet dat wij ook zwemvesten aan boord hebben, maar die van hem is beter. En mooier. De eerste jaren was het gewoon een onpersoonlijk oranje ding, later stond zelfs zijn naam erop. En hij heeft ‘m niet alleen aan tijdens het varen. Ook als we gaan winkelen of naar het pretpark gaan loopt hij te stralen in oranje. Meestal laten we hem lekker met het ding rondlopen. Alleen op hele warme dagen vragen we hem om ‘m uit te doen, om oververhitting te voorkomen. Bijkomend voordeel: hij heeft nogal eens de neiging om weg te lopen van de groep, maar door het zwemvest is hij altijd herkenbaar, ook van grotere afstand.

De waterkaart. Niet alleen handig tijdens het varen, maar ook tijdens alle andere uitstapjes. Hij kan je precies vertellen waar we zijn of waar we die dag geweest zijn. Appelscha? Dat ligt daar. Sneek? Zijn vinger zit meteen op de juiste plek op de kaart. Tijdens het varen houdt hij de route bij. Zittend op het bankje naast de schipper tuurt hij geconcentreerd naar de kaart. En ondanks dat je op het water weinig herkenningspunten hebt, kan hij aanwijzen waar we varen. Door veelvuldig gebruik slijt de kaart, maar gelukkig komen we tijdens ons dagje winkelen bij de VVV. Waar de kaart vervangen kan worden door een nieuwe. Zonder kreukels, helemaal schoon en alle plaatsnamen leesbaar. De oude gaat de prullenbak in, die heeft zijn dienst bewezen.

De Friese vlag. Jaren terug voor het eerst gekocht als souvenir tijdens de vakantie. Sindsdien zijn vaste attribuut. Hij draagt ‘m de hele dag, het stokje tussen de band van zijn zwemvest geschoven. Hij gebruikt ‘m om dingen mee af te vlaggen, zoals de vlaggen op een racecircuit als de auto’s over de finish gaan. De achtbaan, een voorbijkomende treintje, onze busjes als we een dagje weg gaan (hij vlagt ons altijd eerst af en stapt dan pas zelf in), voorbijvarende boten. Als ik met de auto terugkom van boodschappen doen vlagt hij me de parkeerplaats voor het schip in. Ook de vlag slijt, maar ook hier kan de VVV hem helpen. En als hij op de oude vlag een plakbandje had zitten om het zakken van de vlag te voorkomen, moet er op de nieuwe vlag ook een plakbandje. De mevrouw van de VVV doet dat met liefde voor hem.

Vóór de vakantie ontvangt hij zoals elk jaar van mij de bagagelijst per post. Ik zie voor me hoe dat gaat bij hem thuis. Zijn begeleiding helpt hem mee inpakken. Slaapzak, kleren, toiletspullen. Maar bovenaan de lijst staan het zwemvest, de waterkaart en de Friese vlag.

Horloge. Wekker. Microfoon.

Hij komt al zo’n 20 jaar bij ons op vakantie. Elk jaar wordt hij door ons opgehaald in het zuiden van het land. Hop hop, in het busje naar Akkrum. De vakantie kan beginnen.
 
Onderweg moet hij minstens zes keer plassen. Stoppen bij een tankstation, plassen, een flesje cola uit een schap pakken, de deur uit lopen zonder te betalen. Onze chauffeur betaalt de cola. Door naar het volgende tankstation. Plassen, blijf van die cola af, en weer door.
 
Het eerste jaar sprong hij vanuit het busje in mijn armen. En aangezien hij niet de slankste is, liep ik bijna een hernia op. Hier leer je van. Vanaf dat moment zeggen we iedereen op minstens twee meter afstand van de deur van het busje te blijven staan als hij aankomt.
 
Hij heeft een aantal zinnen die hij regelmatig herhaalt. Het liefste op vol volume. Zalig Pasen! Hé kale! Horloge kopen! IJsje halen! Sinterklaas! Vooral dat “Hé kale” doet het goed bij Arnold. Die roept gewoon “Hé dikke” terug. En daar kan hij dan weer om lachen.
 
Zijn alarmtoeter staat ook vaak aan. Gewoon de letter A heel lang en hard roepen. Dwars door iedereen heen. Ondertussen zijn we zo ver dat er maar 1 handbeweging voor nodig is om hem te stoppen. Iets met je hand over je keel halen en het is weer stil.
 
Onbekende mensen (vooral vrouwen) moeten geknuffeld en gekust worden. Het liefste nietsvermoedende voorbijgangers op straat. We proberen het te voorkomen, maar ja, dat lukt niet altijd. En het is ook wel weer lief en grappig. Even sorry zeggen werkt prima. Vooral omdat men wel ziet dat hij Down heeft. En er zo leuk bij kijkt.
 
Als we gaan winkelen koopt hij elk jaar hetzelfde. Een horloge. Een wekker. En een microfoon. Als hij deze drie dingen gekocht heeft is hij zó enorm gelukkig. Een blijer hoofd kun je je niet voorstellen. Daar worden wij allemaal ook gelukkig van.
We hebben ondertussen wel wat geleerd. Hij sloopt alles en moet dan ontzettend huilen, dus nu laten we de aankopen in de verpakking zitten. Zo kan hij er mooi de hele week naar kijken en gaat alles functionerend mee naar huis.
 
Als er een keer iets niet mag kan hij flink boos worden. En vervolgens de deur heel hard achter zich dicht gooien. Is nu nog te zien aan de scharnieren van onze huiskamerdeur. Een dranger erop deed wonderen. Dat gooit toch niet zo lekker.
 
Als hij weer naar huis moet op de laatste dag van de vakantie is hij intens verdrietig. Hij huilt zó hard dat de buren twee kilometer verderop het kunnen horen. Maar zo gauw hij in het busje zit is het over. Want hij gaat weer met onze leuke chauffeur op stap. Tankstation, plassen, cola, betalen…
 
Een paar weken geleden werd ik gebeld door zijn begeleiding. Blijkbaar mag hij met een andere vakantieorganisatie niet meer mee op vakantie. Omdat ze hem niet kunnen hanteren. De vraag was hoe hij het bij ons doet en of hij bij ons nog wel op vakantie mag komen.
 
Ik weet zeker dat onze vrijwilligers zouden protesteren als we hem niet meer op vakantie laten komen. En voor onszelf zou het ook lang niet zo leuk zijn zonder hem. Want wij zijn fan. Wij snappen hem en hij snapt ons.
Dus ja. Bij ons is hij heel erg welkom. Inclusief alarmtoeter, deurdranger en 100 keer plassen per dag. Want dat blije hoofd bij het horloge, de wekker en de microfoon maakt alles goed…

Zorg-perikelen

Tijdens de vakanties hier doen we ons uiterste best om het voor iedereen zo leuk mogelijk te maken. Onze gasten (ze zijn bij ons “te gast”, vandaar het woord gasten) verdienen de perfecte vakantie en de beste begeleiding.

Naast alle activiteiten die we neerzetten zijn we ook verantwoordelijk voor de persoonlijke verzorging. Er moet regelmatig gedoucht worden, tandenpoetsen twee keer per dag, schone kleding aan, de mannen moeten zich scheren en deodorant gebruiken is af en toe best prettig. Toch gaan er soms dingen mis op dat gebied, hoe goed we er ook op letten.

Om naar de buitenwereld duidelijk te maken wat er zoal gebeurt hier, leek het me leuk om eens een opsomming te geven van onze perikelen op zorg-gebied. Zonder de namen van de gasten erbij in verband met de privacy, maar de voorbeelden spreken denk ik wel voor zich…

 • In de eerste muziekweek van het seizoen mogen de reserve wc-rollen niet op de stortbak staan, die horen daar namelijk niet (structuur!) en verdwijnen dus de wc in.
 • Het is buiten 30 graden. Gast loopt de hele dag met een rugzak om, gevuld met 3 sixpacks cola en zijn hele voorraad Cd’s van thuis. Loodzwaar, slecht voor z’n rug en veel te warm, maar we mogen niet aan zijn rugzak komen. Dus als hij naar de wc gaat halen we stiekem blikjes cola eruit en geven we hem die te drinken.
 • Hoe netjes we de bagageschappen op de slaapkamers ook proberen te houden, sommige gasten trekken elkaars kleren aan en leggen alles op het verkeerde schap neer. Probeer er dan maar eens achter te komen welk T-shirt van wie is. Zeker als er geen naamlabels in zitten.
 • Sommige gasten krijgen kleding mee die niet van hen is maar van medebewoners van thuis. Met naamlabel, maar dus met een onbekende naam erop. Dat maakt het niet heel makkelijk om kleding uit elkaar te houden.
 • ’s Avonds schone kleding voor de volgende dag klaarleggen. Hartstikke duidelijk, totdat ze de volgende dag bedenken dat ze toch iets anders aan willen.
 • De vuile-was-zakken worden door sommigen wel drie keer per dag leeggekieperd op de grond. Alles eruit, leuke shirts (met vlekken) weer terug op het schap, vuile was er weer in.
 • Opruimen is een mooi ding maar als het een obsessie is wordt het ingewikkeld. Gast ruimt echt alles op, ook alle spullen van de slaapkamergenoot. Resultaat: die kan niks meer terug vinden.
 • De laatste dag moet iedereen in schone kleding naar huis. Netjes klaargelegd, maar 10 minuten voor vertrek toch nog even het favoriete shirt uit de waszak halen en aantrekken. In alle hectiek van het vertrek willen we dat nog wel eens over het hoofd zien.
 • Vuile was van 4 personen zit ineens evenredig verdeeld over 4 waszakken. En staat als je niet oplet bij de vuilniszakken die naar de vuilcontainer moeten.
 • Door ongelukjes, vlekken op favoriete broeken of gewoon niet genoeg kleding meegekregen van thuis, moet ik toch nog wel eens een was draaien. Tijdens de huidige week zijn dat er zóveel dat bijna iedereen straks met heel veel schone kleding naar huis gaat. Ja we hebben dus echt gelet op het wisselen van kleding, ik heb gewoon bijna alles gewassen!
 • Op het inschrijfformulier wordt gevraagd of mensen hulp of aansturing nodig hebben bij zelfverzorging. Staat daar nee, dan mag je er vanuit gaan dat mensen zichzelf kunnen redden onder de douche. Niet altijd waar, sommige gasten gaan wel naar de douche maar staan dan gewoon 10 minuten naar de waterstraal te kijken. Gelukkig verraden ze zichzelf door met droge haren uit de douche te komen.
 • Drie keer per dag de wc verstopt wegens teveel wc-papier. Of door vochtige doekjes of onderbroeken die ze proberen door te spoelen. Resultaat: vuilwaterpomp op storing (want we zitten aan boord van een schip) en dan tot je ellebogen in de stront moeten om ‘m te repareren.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze perikelen horen gewoon bij onze doelgroep. Gelukkig blijven we gewoon ons uiterste best doen en kunnen we er altijd om lachen. Behalve bij de storingen van de vuilwaterpomp trouwens, dat is iets minder leuk…

De Spring, een week van puur geluk – door vrijwilligster Anne

Oudejaarsdag jongstleden reflecteerde ik kort terug op het afgelopen jaar. Welke tegenslagen heb ik gekend? Welke doelen heb ik bereikt? Wat voor nieuwe doelen wil ik stellen in het nieuwe jaar? Maar misschien nog wel belangrijker: wanneer was ik het afgelopen jaar het meest gelukkig? Voor mij was er één periode die eruit sprong en waarop ik intense blijdschap, vreugde en genot voelde die gepaard ging met een algehele zorgeloosheid, en dat was op de Spring.

In juli 2017 ging ik voor het eerst mee als begeleider op de zeilvakantie en wat een genot was dat! Na de eerste avond mijn mede begeleiders te hebben ontmoet, maakte ik de volgende ochtend iets wat zenuwachtig kennis met de vakantiegasten. Mijn zenuwen werden al snel vervangen door ontspannen gesprekjes en grapjes en vanaf dag één voelde ik mij thuis tussen deze lieve en vrolijke gasten. Mijn medebegeleider en fanatieke zeiler Bas zette elke ochtend de vaarroute uit. Aan de hand hiervan zeilden we naar leuke dorpjes, een gezellige beachclub of bijzondere lunchplek.

De gesprekken op de zeilboot varieerden van inspirerend tot hilarisch. Wouter deelde maandag even mee ‘dat hij een beetje neuskoorts had’. Op dinsdag hoorde ik twee vrouwelijke vakantiegasten tegen elkaar zeggen: ‘heb jij een vriend?’, waarop de ander antwoordde met: ‘nee, want ik heb een eenpersoonsbed’. Toen ik op woensdag een iets mindere zeildag had bij gebrek aan wind, zong Klaas het volgende zelfgemaakte lied voor mij:

Hebt u ook altijd wat? Dan weer dit en dan weer dat? Dan weer zus en dan weer zo?

Val je steeds uit de boot, en kotst de poes weer op je schoot? Of zijn er ruiten zat in je

maillooooots?

Blijkt bij het vouwen van je vouwfiets, het helemaal geen vouwfiets te zijn?

Is je hazenwindhond in verwachting van de buurvrouw ’s konijn?

Zak je steeds door de vloer? Of speelt je zus de mandoline?

Maar dat komt gewoon, je hebt jouw dag niet vandaag…”

Ik speel het liedje nog af en toe af in mijn hoofd wanneer ik gewoon mijn dag niet heb of alles net wat anders loopt dan gepland. Ik beeld mezelf in met een NS boete omdat mijn vouwfiets in de trein geen vouwfiets blijkt te zijn (het zal je maar overkomen…). Het leert mij relativeren en maakt de vervelende dingen net altijd wat minder erg.

Naast het zeilen hadden we een winkel dag (die werd gedomineerd door de aanschaf van fidget spinners, TOP 100 CD’s en warme chocomel met slagroom), een levende bingoavond waarbij de vakantiegasten bij elk nummer opzoek moesten naar levende voorwerpen en een crazy-hair-day met gekke staartjes, hanenkammen en opstaande knotjes. Buiten de hilarische gesprekken en grappige spelletjes als ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is chocoladebruin’ (het antwoord was haar eigen haarkleur) inspireerde de vakantiegasten mij enorm. Hun uitzonderlijke positieve kijk op het leven, doorzettingsvermogen, pure gesprekken en bijzondere warmte vond ik bewonderenswaardig.

Op de bonte avond werden we getrakteerd op onder andere live optredens van Krezip, moppen van Jandino Klaas en een romantisch duet van Gina en JP met ‘ik schrijf je naam in het zand’ (inclusief een real-life-zand-schrijf-sessie). Na heel wat biertjes, sterke kampvuur verhalen, dansoptredens, polonaises en valse-Andre-Hazes-meezing-sessies sloot Daniël de avond af met een bedankspeech naar de begeleiders toe. Naast dat hij vertelde te hebben bijgehouden hoe vaak hij met mij in het riet was gevaren (oepsie) omschreef hij hoe dankbaar hij en alle gasten waren voor de bijzondere vakantieweek die wij met elkaar hadden neergezet.

De zeilweek werd gekenmerkt door uitspraken als ‘niemand zei dat het leuk ging worden’, ‘je bent wat je eet’, ‘heb jij Jack Sparrow ooit nuchter gezien?’ en ‘ich liebe das leben – Günter’. Een uitleg of een toelichting hierop is eigenlijk onmogelijk… Net als dat het onmogelijk is om het afscheidsgevoel te omschrijven na deze bijzondere week van verbondenheid. Het beeld waarbij Gert-Jan (een mede begeleider) de volgende dag door een wave van geëmotioneerde vakantiegasten werd uitgezwaaid staat nog steeds in mijn geheugen gegrift.

De Duitse schrijver Werner Mitsch zei ooit: ‘Geluk kun je alleen maar behouden als je het doorgeeft aan anderen’. Wat hebben wij veel geluk aan elkaar doorgeven die week! Tegenwoordig zijn we allemaal bezig met persoonlijke ontwikkeling, mindfullness, ‘the subtle art of not giving a fuck’, #fitgirls, bewust leven, het vinden van de juiste balans enzovoorts. Ik wil jullie allemaal adviseren: ga mee met de Spring. Een week van puur geluk, daar kan geen mindfullness-cursus, zelfhulpboek of #fitgirl training tegenop!

Ik ben zó blaai

In de laatste visweek van seizoen 2016 kregen we Karel op vakantie. Een boomlange vent met een behoorlijk Amsterdams accent en een voorliefde voor vissen. Toen wij nog in de beginjaren van ons bedrijf zaten, was hij al een keer bij ons op vakantie geweest. Toen lagen we met de Janszoon (ons eerste schip) nog in Brabant en ook daar organiseerden we visvakanties. Wat wij ons vooral herinnerden van Karel was het woord “totebel”. Hij kwam op een gegeven moment naar ons toe met de mededeling “mijn totebel is in het water gevallen” en wij hadden geen flauw idee wat dat was en waar we dus naar op zoek moesten. Het bleek een kruisnet te zijn, en we konden ‘m gelukkig opvissen. Weer wat geleerd.

Wat Karel zich herinnerde van die vakantie was onvoorstelbaar. Hij wist ons namen en achtergronden te vertellen van gasten en vrijwilligers die er toen bij waren, maar die wij al helemaal vergeten waren. Allerlei details die voor ons niet zo belangrijk waren, maar hij had alles onthouden, al die dingen die voor hem dus blijkbaar wel belangrijk waren. Heel bijzonder hoe het geheugen van onze gasten werkt…

Afgelopen zomer was het maar liefst 16 jaar geleden dat Karel voor het laatst bij ons op vakantie was. Hij vond dat zelf wel heel speciaal en meldde regelmatig “16 jaar geleden was ik hier ook!”, tegen iedereen die maar luisteren wilde. En wat daar dan steeds achteraan kwam was “Ik ben zó blij!”.

Met zijn Amsterdams accent klonk het als “Ik ben zó blaai!” met een wat dikke L, ongeveer evenveel klemtoon op elke lettergreep, wat langgerekt en met wisselende intonatie uitgesproken. Wel 20 keer per dag klonk het aan de waterkant. Met een intens tevreden glimlach op zijn gezicht kwam ie voorbij en meldde hij hoe “blaai” hij was. Met het feit dat ie weer bij ons op visvakantie was, na 16 jaar.

Ongetwijfeld zijn wij over 16 jaar allerlei dingen vergeten van nu. Ik weet echter vrij zeker dat de uitspraak “Ik ben zó blaai!” wel blijft hangen. En dat we die altijd zullen koppelen aan Karel en zijn blije gezicht. Want elke keer als ik me nu blij voel, hoor ik hem in mijn hoofd. En daar word je toch blaai van?

Eerbetoon

Wij hebben het leukste werk ter wereld. We mogen onze gasten gelukkig maken met super gave vakanties en we mogen samenwerken met een groep geweldige vrijwilligers. Daarnaast genieten we mee tijdens alle activiteiten: varen, kampvuurtjes, vissen, paardrijden, dagje pretpark, disco-avonden en muziek maken. Wat wil je nog meer?
Soms is het echter ook even minder leuk. We hebben gasten die al jaren bij ons op vakantie komen. En natuurlijk worden zij ook ouder. Helaas gebeurt het af en toe dat een gast die het jaar ervoor nog in Akkrum was, een paar maanden erna overleden is. En aangezien je mensen best goed leert kennen als ze hier jaar in jaar uit elke zomer zijn, breekt het je hart als dat gebeurt. Het hoort bij ons werk, maar wennen zal het nooit.
Dit stukje is een eerbetoon aan een paar van deze gasten. Maarten, Noud en Opa Johan.

Maarten kwam bij ons op vakantie vanaf het eerste jaar, 1995. Kleine deugniet, grote PSV-fan. Hij zei nooit zo heel veel, maar hij hield wel erg van knuffelen. Vooral met vrouwen. Door zijn geringe lengte zat ie tijdens dat knuffelen altijd precies op de goeie plek, als je begrijpt wat ik bedoel. Dan knipoogde hij naar Wim, zijn beste vriend: kijk eens hoe goed ik het voor mekaar heb! Samen zetten deze twee mannen de mooiste acts neer tijdens de playbackshow. Inclusief opkomst vanuit de gang en het aangeven van een handdoekje tegen het zweten. Samen hadden ze ook regelmatig ontzettend de slappe lach. Niemand had enig idee waarom, maar als je ze zag en hoorde lachen, moest je wel meedoen.
Een paar weken voordat Maarten overleed hebben we hem nog opgezocht in het ziekenhuis. Daar kreeg hij een laatste knuffel. Als Wim erbij was geweest had ie weer zo’n knipoog gekregen…

Noud was de oudste gast die we gehad hebben. Hij kwam ook vanaf het prille begin van ons bedrijfje bij ons op vakantie en is zelfs wel eens verzeild geraakt op ons vrijwilligersfeest. Zijn taxi naar huis was te laat dus hebben we hem maar meegenomen naar het feest. Noud vond het prachtig! De eerste paar jaar ging hij mee zeilen. Hartstikke knap: op zijn leeftijd de hele dag in een zeilboot en ’s nachts slapen in een tentje! Daarna werd het vissen. De hele dag genieten aan de waterkant. De uitspraak “Ik heb goeie zin!” komt van hem. Op z’n Brabants, en gemeend vanuit zijn hart. Toen we een keer controle kregen van de politie op vispassen, gooide hij bijna de agent de plomp in. Die pikte namelijk tijdens de controle stiekem een vispas van een medegast in en deed daarna net alsof de pas er niet was. Daar moest je niet mee aankomen bij Noud. Onrecht! Gelukkig konden we hem tegenhouden.
Noud overleed een paar weken na zijn laatste vakantie bij ons. Plotseling, nooit ziek geweest. Hij had tijdens die weken thuis alleen maar over hier gepraat…

Opa Johan heette natuurlijk niet echt opa. Hij kwam ook al jaren hier op vakantie, ook hij maakte onze begintijd in Brabant mee. Na een aantal jaar kwam hij bij een clubje jongere gasten in de groep. Zij gaven hem de bijnaam “Opa Johan”. En die naam is gebleven, zelfs de vrijwilligers noemden hem zo. Hij noemde mij zijn dochter, onze band was speciaal. Een paar jaar geleden gingen wij samen een weddenschap aan. Hij moest flink wat kilootjes afvallen, ik wilde graag dat dat zou lukken. Hij won. Ik betaalde als tegenprestatie een avondje met z’n tweeën naar de kroeg. Toen Johan afgelopen jaar ziek werd belde hij ons. We gingen hem thuis en in het ziekenhuis opzoeken. Hij wilde graag nog een laatste keer op visvakantie komen. Een tijdje leek het erop dat het zou lukken. Helaas was hij toch te ziek om te komen.
Twee weken na de vakantie waarin hij eigenlijk gepland stond overleed Johan. Zijn mede-vissers stuurden hem (net op tijd) een Friese vlag met hun namen erop. Hij liet ons zijn complete hengelsport-uitrusting na. Bij de eerste vis die ik met zijn hengel ving moest ik wel even iets wegslikken…

Deze verhalen zouden gaan over dingen waar je blij van wordt. Natuurlijk worden we er niet blij van als mensen overlijden. Waar we wel blij van worden is terugdenken aan deze mensen en aan hoe mooi en bijzonder ze waren. Ze hebben een blij plekje in ons hart…

Goudvisje

Tijdens onze visvakanties gaan we al een aantal jaar naar forellenvijver de Woldstek in Ruinerwold. Na uren ploeteren aan de Meinesloot om een visje boven te halen (met wisselend succes), is dit elke keer weer een hoogtepunt van de week. Er wordt namelijk veel gevangen. Heel veel.
Tot afgelopen seizoen mankeerde er nogal wat aan onze voorbereiding voor deze leuke activiteit. Terwijl wij als begeleiding nog bezig waren met stoelen neerzetten, aas halen en hengels klaar maken werd de eerste forel al aan de haak geslagen. Vreugde maar vooral paniek alom (“Ik heb beet, kom me helpen!!!”), want het van de haak afhalen van een forel is een kunstje dat de meeste van onze gasten niet kennen. Die beesten slikken namelijk de haak volledig in. Zo ongeveer tot in hun darmen, om het maar even smakelijk te brengen. Tegen de tijd dat we gearriveerd waren bij de eerste forel en een schepnet hadden gevonden, kondigde forel nummer twee zich al aan. En nummer drie. Zo blijf je achter de feiten aan lopen. Of achter de forellen…
Vanaf dit seizoen hadden we het beter voor elkaar. Een forel-protocol, hop hop. Gasten eerst op het terras parkeren met een pakje drinken, de begeleiding zet alles klaar om de vijver heen, schepnetten op tactische plekken, iedereen een onthaker en een potje aas in de jaszak, we maken nog even een groepsfoto en dan pas mag er gevist worden. Dat scheelt stukken in de stress.
Ook afgelopen zomer, tijdens de laatste visweek van het seizoen, gingen we weer forel-vissen. Het weer was prima, er werd behoorlijk gevangen en iedereen had het erg naar z’n zin. Vooral de gasten die thuis in Akkrum nauwelijks wat gevangen hadden. Wat een blijdschap als dan eindelijk een streepje gezet kan worden achter je naam op de visscore-lijst!
Gast Jacob had hier niet zoveel last van. Hij is één van onze top-vissers en had al een heleboel streepjes achter zijn naam. Rustig haalde hij de ene na de andere forel uit het water. Thuis vist hij echter op karper. Dat is wel even iets anders dan forel. Op zijn camera stond het bewijsmateriaal: Jacob poserend met karpers van bijna een meter lang. Dan verdien je respect.
Wat schetst onze verbazing aan het einde van de middag? Jacob heeft (wederom) beet. Maar aan de haak zit geen forel. Nee hoor. Aan de haak zit een goudkarper, een soort grote goudvis. Eentje van zo’n 70 centimeter, die weliswaar in de forelvijver rondzwemt maar zich maar 1 keer per jaar laat vangen. Door Jacob dus. Na tien minuten heeft het beest zich moe gezwommen en laat ie zich binnen halen. Een trotse Jacob poseert met zijn prachtige karper, omringd door zo ongeveer alle aanwezige vissers en de eigenaren van de vijver. Want dit is wel een unieke gebeurtenis!
Meestal gaan we na een middag forel-vissen met zo’n 35 forellen naar huis. Want ja, je mag alles wat je vangt meenemen. Behalve de goudkarper. Die zwemt nu weer rustig rond in de vijver. Waarschijnlijk tot volgend jaar, als Jacob weer bij ons op visvakantie komt…