Ik ben zó blaai

In de laatste visweek van seizoen 2016 kregen we Karel op vakantie. Een boomlange vent met een behoorlijk Amsterdams accent en een voorliefde voor vissen. Toen wij nog in de beginjaren van ons bedrijf zaten, was hij al een keer bij ons op vakantie geweest. Toen lagen we met de Janszoon (ons eerste schip) nog in Brabant en ook daar organiseerden we visvakanties. Wat wij ons vooral herinnerden van Karel was het woord “totebel”. Hij kwam op een gegeven moment naar ons toe met de mededeling “mijn totebel is in het water gevallen” en wij hadden geen flauw idee wat dat was en waar we dus naar op zoek moesten. Het bleek een kruisnet te zijn, en we konden ‘m gelukkig opvissen. Weer wat geleerd.

Wat Karel zich herinnerde van die vakantie was onvoorstelbaar. Hij wist ons namen en achtergronden te vertellen van gasten en vrijwilligers die er toen bij waren, maar die wij al helemaal vergeten waren. Allerlei details die voor ons niet zo belangrijk waren, maar hij had alles onthouden, al die dingen die voor hem dus blijkbaar wel belangrijk waren. Heel bijzonder hoe het geheugen van onze gasten werkt…

Afgelopen zomer was het maar liefst 16 jaar geleden dat Karel voor het laatst bij ons op vakantie was. Hij vond dat zelf wel heel speciaal en meldde regelmatig “16 jaar geleden was ik hier ook!”, tegen iedereen die maar luisteren wilde. En wat daar dan steeds achteraan kwam was “Ik ben zó blij!”.

Met zijn Amsterdams accent klonk het als “Ik ben zó blaai!” met een wat dikke L, ongeveer evenveel klemtoon op elke lettergreep, wat langgerekt en met wisselende intonatie uitgesproken. Wel 20 keer per dag klonk het aan de waterkant. Met een intens tevreden glimlach op zijn gezicht kwam ie voorbij en meldde hij hoe “blaai” hij was. Met het feit dat ie weer bij ons op visvakantie was, na 16 jaar.

Ongetwijfeld zijn wij over 16 jaar allerlei dingen vergeten van nu. Ik weet echter vrij zeker dat de uitspraak “Ik ben zó blaai!” wel blijft hangen. En dat we die altijd zullen koppelen aan Karel en zijn blije gezicht. Want elke keer als ik me nu blij voel, hoor ik hem in mijn hoofd. En daar word je toch blaai van?