Terugblik

Op een warme dag, laat in de zomer van 2001 ontmoette ik Ton. Deze man was en is nog steeds een graag geziene gast op de Janszoon. Naast zijn vishengel bracht Ton zijn shag (bedoeld voor zijn unieke sigarettendraaimethode), schrijfspullen, steradent, een extra chromosoom 21 en zijn mobiele telefoon met daarop een foto prijkend van zijn vriendin mee op vakantie. Ik daarentegen bracht mijn fiets, tandenborstel en bikini mee. En op mijn mobiele telefoon was geen afbeelding van een geliefde te zien. Maar als het aan Ton lag, zou daar snel verandering in komen.

Die week werd hij 45 jaar. Hij kreeg van ons een gigantische zak bierdoppen en een optreden van de Spring-girls. Ton was onze eerste fan. Ja, een behoorlijk fanatieke fan. In de Springkrantjes werden de ogen van de mensen weggekrast die niet enigszins op mij leken. Ik alleen mocht Ton instoppen en zijn ogen druppelen. Ton was verliefd en de foto van zijn vriendin verdween van het mobieltje. Op de Springreunie zong Ton op het podium van de Billabong in Nijmegen een lied voor mij. Er kwam ik hou van jou in voor en de vriendin van Ton zong en deinde lekker mee.

Wat we toen nog niet wisten was dat Ton in 2002 weer met mij op vakantie zou gaan. Het werd een hele gezellige visweek waarin Ton alleen meeging als ik ook meeging, meedeed als ik ook meedeed en huilde als ik dat niet deed. In 2003 zou ik niet weer bij Ton in de week zitten. Toch is Ton sinds dat jaar niet meer uit mijn gedachten verdwenen. Hij was dat jaar al bij de Spring op vakantie geweest in een week voor de mijne en had een zwaar pakket achtergelaten.

Op een plaat leisteen had Ton een schilderij gemaakt van een bootje. In de boot zat Ton met zijn vishengel. Hij had twee dolfijnen uit een servetje geknipt en in het water onder de boot geplakt. Op de boot stond in grote letters: MURKA. Het duurde even voor ik ‘m doorhad. Uit het schilderij sprak zijn liefde voor het vissen, het water, de boot, de dolfijnen, Akkrum, de Spring, schilderen en de vakanties! Het schilderij staat hier in huis en ik zie het dus elke dag. Eigenlijk sloeg bij mij op het moment dat ik het schilderij uitpakte pas de vonk over.