Zwemvest. Waterkaart. Friese vlag.

Hij gaat op vakantie en neemt mee: natuurlijk een slaapzak, kleren en toiletspullen, maar die staan ergens onderaan zijn bagage- en prioriteitenlijst. Bovenaan staan zijn zwemvest, een waterkaart en een Friese vlag. Al vanaf het eerste jaar, bijna 25 jaar geleden, zijn dit voor hem onmisbare onderdelen van zijn vakantie-uitrusting.

Het zwemvest. Aangezien we op een boot slapen tijdens de vakantie en regelmatig met sloepen het water op gaan. Hij weet dat wij ook zwemvesten aan boord hebben, maar die van hem is beter. En mooier. De eerste jaren was het gewoon een onpersoonlijk oranje ding, later stond zelfs zijn naam erop. En hij heeft ‘m niet alleen aan tijdens het varen. Ook als we gaan winkelen of naar het pretpark gaan loopt hij te stralen in oranje. Meestal laten we hem lekker met het ding rondlopen. Alleen op hele warme dagen vragen we hem om ‘m uit te doen, om oververhitting te voorkomen. Bijkomend voordeel: hij heeft nogal eens de neiging om weg te lopen van de groep, maar door het zwemvest is hij altijd herkenbaar, ook van grotere afstand.

De waterkaart. Niet alleen handig tijdens het varen, maar ook tijdens alle andere uitstapjes. Hij kan je precies vertellen waar we zijn of waar we die dag geweest zijn. Appelscha? Dat ligt daar. Sneek? Zijn vinger zit meteen op de juiste plek op de kaart. Tijdens het varen houdt hij de route bij. Zittend op het bankje naast de schipper tuurt hij geconcentreerd naar de kaart. En ondanks dat je op het water weinig herkenningspunten hebt, kan hij aanwijzen waar we varen. Door veelvuldig gebruik slijt de kaart, maar gelukkig komen we tijdens ons dagje winkelen bij de VVV. Waar de kaart vervangen kan worden door een nieuwe. Zonder kreukels, helemaal schoon en alle plaatsnamen leesbaar. De oude gaat de prullenbak in, die heeft zijn dienst bewezen.

De Friese vlag. Jaren terug voor het eerst gekocht als souvenir tijdens de vakantie. Sindsdien zijn vaste attribuut. Hij draagt ‘m de hele dag, het stokje tussen de band van zijn zwemvest geschoven. Hij gebruikt ‘m om dingen mee af te vlaggen, zoals de vlaggen op een racecircuit als de auto’s over de finish gaan. De achtbaan, een voorbijkomende treintje, onze busjes als we een dagje weg gaan (hij vlagt ons altijd eerst af en stapt dan pas zelf in), voorbijvarende boten. Als ik met de auto terugkom van boodschappen doen vlagt hij me de parkeerplaats voor het schip in. Ook de vlag slijt, maar ook hier kan de VVV hem helpen. En als hij op de oude vlag een plakbandje had zitten om het zakken van de vlag te voorkomen, moet er op de nieuwe vlag ook een plakbandje. De mevrouw van de VVV doet dat met liefde voor hem.

Vóór de vakantie ontvangt hij zoals elk jaar van mij de bagagelijst per post. Ik zie voor me hoe dat gaat bij hem thuis. Zijn begeleiding helpt hem mee inpakken. Slaapzak, kleren, toiletspullen. Maar bovenaan de lijst staan het zwemvest, de waterkaart en de Friese vlag.